piątek, 10 sierpnia 2012

Wytrawne kruche ciasteczka

Ze świeżym rozmarynem i bazylią. Z suszonymi pomidorami. Wybornie wytrawne, pachnące słoneczną Italią.


Do przygotowania ciasteczek (ok 20 sztuk) potrzebujemy:

- 200g mąki
- 100g masła
- sól
- pieprz cytrynowy
- łyżka zalewy z pomidorów
- świeża bazylia
- świeży rozmaryn
- suszone pomidory z zalewy


Zioła pokroiłam, pomidory odsączyłam i również pokroiłam.
Dodałam mąkę (niepełne dwie szklanki).
Dodałam 100g pokrojonego, zimnego masła. Z
agniotłam ciasto i uformowałam z niego wałek.
Na godzinę wsadziłam do zamrażarki.
Zmrożone ciasto pokroiłam nożem.
To bardzo ważny etap, niestety miękkie ciasto rozsypuje się doprowadzając do szału.
Piekłam w 200 stopniach przez ok 10 minut aż ciasteczka zrobiły się złoto - brązowe.
Życzę smacznego!