środa, 31 lipca 2013

Pomidory z farszem tuńczykowym

Kuchnia łączy pokolenia. Taką przystawkę wysmyczyłyśmy (Teściowa i ja) na drobne spotkanie u nas w domu. Co dwie głowy wymyślą, tego nikt nie ogarnie (zdarza nam się czasami popłynąć z pomysłami). To też dowód na to, że nie potrzebujemy mieć w kuchni nie wiadomo jakich składników - wystarczą często te podstawowe, żeby nakarmić swoich gości! Takie są też faszerowane pomidory - chyba prosciej się już nie da!





Do przygotowania faszerowanych pomidorów potrzebujemy:

- połówki świeżych pomidorów
- 1 puszkę tuńczyka (w sosie własnym)

- majonez jogurt
- kapary 
- sól, pieprz do smaku

- ćwiartki ugotowanych jajek

Tuńczyka odsączcie z zalewy, wrzućcie do miski i rozduście widelce. Dodajcie jogurt, majonez (wystarczy jedna łyżka, tak dla smaku) i kapary (przepłuczcie je porządnie, inaczej całe nadzienie będzie nieznośnie słone) a na samym końcu przyprawy. Wymieszajcie i odstawcie do lodówki.
W tym czasie umyjcie pomidory, przekrójcie na połówki i wydrązcie środek (najlepiej go trochę osuszyć). Do środka pomidorów nakładajcie farsz, a na wierzch układajcie ćwiartki ugotowanych jajek i gałązki świeżych ziół.

Życzę Wam smacznego!




1 komentarz:

  1. ale super pomysł ! Zapraszam na konkurs: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/07/wakacyjny-konkurs-piankowe-serduszka.html

    OdpowiedzUsuń