sobota, 15 czerwca 2013

Pomidorowy burger

Czy myśleliście kiedyś na alternatywną wersją burgera? Czym możnaby zastąpił bułkę, zeby był on bardziej zdrowy? Ja też! I oto efekt zarwanych nocy ;)




Do przygotowania pomidorowego burgera potrzebujemy: 

- 1 pomidora (muszą być bardzo mięsiste)
- mięso mielone (ja zmieliłam sobie świeżej wołowiny)
- 1 liść sałaty
- sól, pieprz, zioła świeże do smaku

- opcjonalnie: tłuszcz do smażenia, majonez, ketchup, serk, cebulę

Pomidora przekroić na pół, zawinąć w folię alu wsadzić do piekarnika i zapiekać do miękkości (
jakieś 30 minut w 180 stopniach). Mięso zmielić (chyba że używacie "gotowego" mielonego mięsa), przyprawić i dodałać żółtko. Uformować małe kotleciki i usmazyłam na patelni grillowej (bez dodatku tłuszczu). Na samym końcu układamy spód pomidora, na nim np lisć sałaty, potem mięso i wierzch pomidora. Jeżeli macie ochotę możecie oczywiście dorzucić ser żółty, majonez i inne dodatki - puśccie wodze fantazji.

A jak wyglądał by Wasz pomidorowy burger?