sobota, 31 maja 2014

Quiche lorraine

Klasyka kuchni francuskiej. 
Szybko Tanio Smacznie - Quiche lorraine
 
Szybko Tanio Smacznie - Quiche lorraine

Do przygotowania potrzebujemy: 

ciasto:

- 175g mąki pszennej 
- 100 g masła, pokrojonego w kawałki 
- 1 żółtko 

farsz:

- 200g wędzonego boczku 
- 50g sera Gruyere lub innego
- 200ml creme fraiche
- 3 jajka, dobrze ubite 
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Przygotować ciasto - zagnieść z podanych składników. Należy pamietać o tym iż kruche ciasto musi na ok 30 minut znaleźć się w lodówce i 30 minut przed pieczeniem należy je z lodówki wyjąć.

Podczas chłodzenia ciasta można przygotowac farsz.
Boczek pokroić i podsmażyć. Do miski wbić jajka, rozbić trzepaczką i dodać 
creme fraiche.
Dodać wcześniej podsmażony boczek, wymieszać  i doprawić do smaku - zazwyczaj boczek jest dość słony, więc dobrze dodać pieprzu i gałki muszkatołowej.
Po 30 minutach wyjąć ciasto i umieścić pomiędzy dwoma kawakami papieru do pieczenia.
Rozwałkować ciasto na cienki, okrągły kawałek i wyłożyć nim blachę do pieczenia.

Podpiec spód przez 1- minut w piekarniku. Wylać płynny farsz na wierzch i piec ok 30 minut. 
Piec ok 30 minut w 190 stopniach.



Szybko Tanio Smacznie - Quiche lorraine

Szybko Tanio Smacznie - Quiche lorraine

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz