sobota, 29 marca 2014

Domowe Guacamole

Przypomina mi się wspólne grillowanie na tarasie.
Właśnie owe guacamole, grillowane tuby, na szybko umerdana sałatka.
Czasem słońce, czasem deszcz.
Ehhhhh ja chce lato!!!!!



Szybko Tanio Smacznie - Domowe Guacamole

Domowe Guacamole



potrzebujemy:

- 1 awokado
- 1 cebula
- sok z limonki
- 1 pomidor
- sól, pieprz

Awokado umyć i przekroić na pół. 
Wyjąć pestkę i miąższ zmiksować.
Dodać sok z całej limonki.
Cebulę drobno posiekać. 
Pomidora spażyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.
Wszystko razem  wymieszać i schłodzić ok godziny.

Zjadać z grilowanym mięsem, nachosami...

Życzę Wam smacznego!




Szybko Tanio Smacznie - Domowe Guacamole

Szybko Tanio Smacznie - Domowe Guacamole


Domowy Wyrób

niedziela, 23 marca 2014

Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe

Pomysł śniadaniowy.
Bardzo szybki w przygotowaniu.


Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe



Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe


dla 2 osób potrzebujemy:

- 1 jajko

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1 banan

- 1/2 łyżeczki cukru pudru





Wiórki kokosowe wsypać do miski, wbić jajko i całość zblendować na jednolitą masę.
Dodać banana pokrojonego na mniejsze kawałki, ponownie zmiksować.
Dodać cukier.

Smażyć z obu stron na rumiany kolor.

Życzę Wam smacznego!
Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe

Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe

Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe

Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe

Szybko Tanio Smacznie - Beztłuszczowe placuszki bananowo-kokosowe




Naleśniki wiosenne FIT

czwartek, 20 marca 2014

Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim /// Pancakes with bear garlic


Naleśniki z czosnkiem niedźwiedzim


potrzebujemy:


- 60g świeżego czosnku niedźwiedziego- 120g mąki
- 400ml mleka
- 2 jajka
- sól, pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia (opcjonalnie)


Czosnek umyć, pozbawić ogonków i grubo pokroić. 

Podsmażyć na patelni. 
Gdy zmniejszy się jego objętość -  zdjąć z ognia i przestudzić.
Z mąki, jajek i mleka przygotować ciasto na naleśniki.
Nalepiej użyć blendera!

Dodać czosnek neidzwiedzi, sól, pieprz i ponownie zmiksować.

Smażyć na patelni. 

Podawać z mięsem lub warzywami np marchewką.

Życzę Wam smacznego!







Pancakes with bear garlic

ingredients: 

- 60g of fresh wild garlic 
- 120g flour 
- 400ml milk 
- 2 eggs 
- Salt, pepper 
- A little bit of fat for frying (optional) 

Wash garlic and deprive it white petioles and coarsely chop. 
Fry in a pan. Cool when its volume is reduced. 
Prepare dough for pancakes - the flour, eggs and milk to . 
Ideally carried out using a blender! 
Add the bear garlic, salt, pepper and mix again.

Fry in a pan. 
Serve with meat or vegetables, eg carrots.

Bon apetit!



sobota, 8 marca 2014

Polędwiczki pieczone w śmietanie /// Sirloin baked in heavy cream

Luty minął mi na praktykach.
Udało mi się zdobyć kilka ciekawych i smacznych przepisów.
Oto jeden z nich.



Polędwiczki pieczone w śmietanie


składniki:

- 1 polędwiczka wieprzowa
- śmietana kremówka
- bulion warzywny
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia

Na patelni rozgrzać tłuszcz
Polędwicę pociąć na plastry.
Z obu stron posolic i popieprzyć.
Mięso podsmażyć na gorącej patelni z obu stron na złocity kolor.
Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać bulionem.
Śmietanę lekko ubić (powinna być speniona, na pół sztywna) i położyć na wierzchu.
Przykryć i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Życzę Wam smacznego!





Sirloin baked in heavy cream


ingredients:

- 1 pork tenderloin
- heavy cream
- vegetable broth
- salt, pepper
- fat for frying

In a skillet heat the fat.

Sirloin cut into slices.
On both sides of salt and pepper.
Fry meat  in a hot pan on both sides golden color.

Transfer into a casserole dish, pour in the broth.
Lightly whip the cream (it should satisfy this requirement, half stiff) and put on top.
Cover and place in oven preheated to 180 degrees.
Bake for about 40 minutes.

Serve with potatoes and salad.




Kuchnia niemiecka

Domowa oliwa chilli

Taką oliwę jadłam u swojej przyjaciółki. Wspólnie ze swoim mężem Włochem prowadzą włoską restaurację. Taka oliwa, świetnie pasuje do makaronów, ryb, zup i mięs. Mi zasmakowała tak bardzo, że nie mogłam się powstrzymać żeby takiej w domu nie przygotować. I oto jest!


Do przygotowania oliwy chilli potrzebujemy:

- papryczki chilli (ja użyłam opakowania suszonych, ale można wykorzystać świeże)

- ok 1/2-1 szklanki oleju słonecznikowego
- oliwa z oliwek

Papryczki razem z ziarenkami zmiksować, p
rzełożyć do garnka i zalać olejem. Podgrzewać na małym ogniu aż całość będzie ciepła, a olej zrobi się czerwony. 
Potem uzupełniamy oliwą z oliwek (ok 1 szklanki lub więcej), tak żeby nie było za ostre i zbyt skoncentrowane. Z czasem taka oliwa nabiera większej ostrości, więc nie każcie jej czekać ;)


Wszystkiego ostrego i dajcie znać czy Wam smakowało!



Red Hot Chilli Domowy Wyrób