sobota, 31 stycznia 2015

Couscous tabbouleh

To kolejne potwierdzenie zasady: mniej znaczy więcej! Świeża, aromatyczna, chrupiąca sałatka jest idealna. Fakt, że przugotowanie sałatki zajmuje trochę czasu (siekanie warzyw), ale gdy weźmiecie do ust pierwszy kęs, będziecie wiedzieli, że warto!

Szybko Tanio Smacznie - Kuskus tabbouleh

Do przygotowania sałatki potrzebujemy:

- 1 szklankę kaszy kuskus
- 2 szklanki świeżo zagotowanej wody
- oliwę z oliwek
- 1 1/2 szklanki drobno pokrojonego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- 15 g drobno posiekanej mięty
- 3 łyżki drobno posiekanej pietruszki
- sól, pieprz, płatki chilli
- sok z cytryny


Do miski wsypać kuskus, zalać wodą i przykryć np. talerzem, aż kasza wchłonie cały płyn.
Ostudzić.
Ogórka obrać ze skórki i pokroic w drobną kostkę.
Pomidory wydrążyć i również drobno pokroić.
Zioła posiekać.


Do chłodnego kuskusu dodać posiekane warzywa i zioła.
Wlać sok z cytryny, oliwę.
Wymieszać.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodać więcej soku z cytryny.
Ja dodałam jeszcze płatki chilli, przez co całość stała się lekko pikantna.

Najlepiej schłodzić przez podaniem ok 2h w lodówce.


Szybko Tanio Smacznie - Kuskus tabbouleh

Szybko Tanio Smacznie - Kuskus tabbouleh


Zdrowy obiad Niskokaloryczny styczeń Niskokaloryczny styczeń

3 komentarze:

  1. Mmm, pychota :) na pewno wypróbuję!

    Zapraszam do siebie! Dzisiaj propozycja pysznego śniadania - jajka w pomidorach!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kuskus i taką sałatkę, często robię ją latem z cukinią i bakłażanem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też jestem tego zdania, że mniej znaczy więcej. :)

    OdpowiedzUsuń